söndag 11 september 2011

Elise "Ottar" Ottesen-Jensen

-Hur såg din far ut?
- Han var lång, smärt, svartlockigad. Han var tjusig, säkert en kvinnotjusare också (skratt). Han sjöng, spelade, han diktamerade.
- Och din mor?
- Ja, jag känner ju inte mor annat än från den tiden då hon redan hade blivit trött och gammal. Mina syskon berättar för mig att mor hade varit en ståtlig kvinna. Nu minns jag henne mest som genomskinlig.

Det är Gud som är överhuvudet hos familjen Ottesen-Jensen i Norge. Gud och sedan far som är präst. Året är 1886 när Elise föds fram ur hennes mors allt mer sargade kropp. Elise blir då 17:e barnet i en skara som kommer att växa sig till 18.


En dag frågar grannen Gunnar Elise:
- Tror du att allt din far säger i predikstolen är sant?
- Sant? Kunde det vara så att det som sägs i kyrkan inte var sanning?
Tvivlet föds hos Elise och det är detta tvivel som för henne framåt i livet, som gör att hon ifrågasätter orättvisor och kämpar för kvinnors rättigheter i hela hennes 87-åriga liv.

Grannen Gunnar planterar fler tvivel i Elises medvetande:

- Tror du att din far plågar din mor om natten ännu?
Detta triggar en enorm sexualångest hos Elise som gör att hon inte vågar gifta sig innan hon fyllt 28 år.
Elise vägrar konfirmera sig och börjar studera till tandläkare men blir tillslut journalist. När hennes syster tar sitt liv på grund av att hon av deras far tvingats iväg på ett hem för att föda och adoptera bort sitt barn, då tänds kampglöden hos Elise.

Från 1920-talet och framåt ägnar Elise all sin tid åt att föreläsa om sexualkunskap. Hon är fast besluten att förbättra människors, och framförallt kvinnornas, levnadsvillkor. Trots risken att hamna i fängelse turnerar hon runt om i Sverige och provar ut pessar till 1800 kvinnor.

Elise är för fri abort, för preventivlagarnas avskaffande (det var olagligt med preventivmedel på den tiden), för homosexuellas rättigheter. 1933 startar hon Riksförbundet för Sexuell Upplysning, eller RFSU som det är mer känt som. Ottar, som Elise kallar sig, är också namnet på den tidning som RFSU ger ut.


 "Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar