tisdag 6 september 2011

PLAY LIKE A GIRL


June och hennes syster Jean Millington föds i Manilla, Filipinerna, tidigt 1950-tal och går där i amerikansk skola. De lider av en del sociala problem då de blir utfrysta i skolan pga sitt ursprung och även utfrysta av barnen i grannskapet pga att de går i amerikansk skola. Ett mobbingens moment 22. 


Utan vänner tar systrarna sin tillflykt till musiken och repar i stort sett varje dag. Systrarna har turligt nog musikintresserade föräldrar så instrument finns det gott om och kärleken till musiken blomstrar.

Familjen flyttar senare till USA och i början av 1969 bildar systrarna rockgruppen Fanny. Det är nu historia skrivs. Gruppen är rockhistoriens första ”all- female rock group” och marknadsförs därefter.

Detta är före Joan Jett och hennes The Runaways. June spelar imponerande bra gitarr och bandets sound är rockigt med inslag av blues och funk. 

Deras spelningar blir uppmärksammade och bandet blir inbjudna att spela in en skiva i Beatles studio i London. De turnerar med Chicago och spelar bl.a. på Whiskey a Go-Go. Trots framgångar live så lyckas de inte slå ordentligt på skiva, antagligen pga få seriösa recensioner i en mansdominerad musikpress.

- Jag minns ett gig i England där klubbägaren sa till oss: ”Här är tjejernas loge och här är bandets”.

Att ideligen bli identifierad med sitt kön och inte få ett riktigt erkännande som musiker tog hårt på June som lämnar gruppen 1974. Hon åker till Woodstock och finner sitt inre lugn genom buddhismen.

June fortsätter sitt arbete inom musiken. Hon börjar jobba som producent och studiomusiker för det feministiska skivbolaget Olivia Records. På 1980-talet startar hon sitt eget skivbolag, Fabulous Records och 1986 grundar hon tillsammans med sin partner Ann Hackler ”The Institute For the Musical Arts” (IMA). 

IMA är ett ideellt centrum med fokus på kvinnor och musik, särskilt för kvinnor med utländsk bakgrund. Där undervisar June bl.a. i studioteknik och arbetar som mentor åt kvinnor som vill jobba i musikbranschen. Centret finns än idag och har årliga sommarkollon för tjejer som vill spela musik.

June brinner lika mycket för musik som för jämställdhet och visar det med sitt otroliga engagemang och gedigna arbete mot orättvisor inom musikbranschen. June har under sommaren lyckats samla in $15 000 till ett projekt hon kallar ”Play like a girl”. Det är en samlingsskiva med låtar som June och hennes syster spelat in, men också låtar som tjejerna på sommarlägret skapat. 

I skrivandes stund är de nu 60+ systrarna Millington ute på turné och sprider sitt budskap och sin musik vidare.
Jean och June Millington

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar